Grunddej til boller, kanelsnegle, skagenslappere og noget ala tebirkes

 
Med denne opskrift kan du lave et stort morgenbord på under to timer, hvis du laver alle varianter. Hvis du nøjes med bollerne kan det klares på en lille time.

12 stk

Ingredienser
6 spsk, anslået vand
1 pakke gær, frisk
3 dl skummetmælk, økologisk
50 g margarine, 80 %, stegning/bagning, vegetabilsk fedt
8 dl hvedemel
1 tsk salt
3 spsk sukker
1 tsk, anslået kardemomme, stødt

1 æg, sammenpisket - til at pensle med.
Sådan gør du
Opløs gæren i det lunkne vand. Smelt margarinen og tilsæt de øvrige ingredienser til gærvandet. Form 12 boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir.
Stil bollerne til hævning under et fugtig viskestykke og tænd ovnen på 225 grader. Efter 25 minutter (eller et brusebad) pensles bollerne med sammenpisket æg og sættes i ovnen på midterste rille.
Bag dem i ca. 12 minutter.
KCAL
191 KCAL pr stk

Tip
Lav gerne dobbelt portion med det samme, evt rester kan fryses
Kanelsnegle: rul dejen ud til en aflang firkant - lav den meget bred og tynd. Lav en blanding af smør, sukker og stødt kanel og smør den ud på dejen i et tyndt lag, hvorefter du ruller dejen sammen til en roulade og skærer den ud i ca. 2 cm tykke skiver og lægger dem på bagepladen. Til 8 stk kan du passende bruge: 80g usaltet smør, 1 spsk kanel og 2 spsk sukker. Husk + 88 KCAL
"Tebirkes": rul dejen ud til en aflang firkant. Skær en skive tynd marcipan + smør og læg dem i lagene, når du folder først den ene side og så den anden side over. Skær dejen ud i stykker. Drys med birkes eller sesamfrø. Til 8 stk kan du passende bruge: 20g usaltet smør og 75g marcipan. Husk + 70 KCAL
Skagenslappere: bollerne pensles i bunden og trykkes ned i en tallerken med solsikkekerner, hvorefter de pensles i toppen og drysses med sesamfrø. Husk + 60 KCAL

Kommentarer