Kransekage





















Kransekagetårn til 12 prs + lidt ekstra

Det er ikke spor svært at bage sin egen kransekage til nytårsaften. Og den smager bare rigtigt godt. Jeg kan ikke huske, hvor mange gange jeg har gjort det, men jeg gør det gerne igen og igen.

Skal laves i god tid, da det er en fordel at fryse ringene.

Ingredienser

150g smuttede mandler
300g sukker
3 æggehvider
750g marcipan

Pynt - bruges lige inden tårnet samles på dagen
150g mørk chokolade
300g flourmelis
1 æggehvide

Sådan gør du

Hak mandler og sukker fint i en foodprocessor. Tilsæt æggehvider og kør det videre, indtil det er godt blandet.

Ælt massen godt ind i marcipanen, du kan evt rive marcipanen først på et rivejern.

Pak kransekagedejen ind i plastfilm og lig den i køleskabet i mindst 2 timer, til den er helt kold.

Tril kransekagen i ca 2 cm tykke stænger, evt med en smule hvedemel på bordet. Skær stængerne i stykker, der måler: 8 / 11 / 14 / 17 / 20 / 23 / 27 / 30 / 33 cm. Lav også en lille rund kugle til toppen.
Form stængerne til ringe og flyt dem forsigtigt over på bagepladen med bagepapir. Klem dem lidt sammen i toppen. Evt. resterende dej formes til små aflange stykker.

Tænd ovnen på 200 grader (alm ovn) og bag dem i ca. 10-12 minutter øverst i ovnen. Ringene skal være gyldne, ikke mørke. Flyt dem forsigtigt over på en rist og lad dem afkøle.

Pak hver ring ind i sølvpapir og ned i en frysepose. Frys dem, gerne i flere dage. Tag dem op af fryseren på dagen, og lad dem tø op lidt. Tårnet er lettere at samle, når ringene er halvfrosne.

Smør smeltet chokolade på bunden af ringene. Lav en glasur af æggehvide og flourmelis og lav striber på toppen af ringene. Saml forsigtigt tårnet på et lille fad eller en kagetallerken. Den største ring skal ligge nederst. Sæt tårnet i en stor plastikpose og luk den, indtil det skal spises.







Tip: Hvis du ikke har en foodprocessor, kan du hakke mandler og sukker fint i en minihakker og bagefter blende blandingen med æggehviderne. Det gjorde jeg de første mange år.

Kommentarer